Terug in de tijd

“We wilden vertellen dat het oké was om homoseksueel te zijn”

Schrijver van de serie Ellen

30 april 2018, Martijn Tulp, 3 minuten

Op 30 april 1997 schreef Ellen DeGeneres tv-geschiedenis door haar personage in de comedyserie Ellen haar coming-out te laten beleven. Het werd een van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van homoseksualiteit op televisie.

Een paar maanden voor de coming-out van haar personage had Ellen DeGeneres in het echt al wat opschudding veroorzaakt door in TIME Magazine en bij de Oprah Winfrey-show uit de kast te komen. Maar haar persoonlijke coming-out was niet genoeg. Ze wilde ook iets doen met haar hoofdrol in de populaire comedyserie Ellen. Dava Savel, een van de schrijvers van ‘The Puppy Episode’:

“Ik wist al snel dat het een geweldig seizoen zou worden”, weet Savel zich te herinneren. “Ellen vond het niet prettig meer om een heteroseksuele vrouw te spelen, dus we hadden al een tijdje geen afleveringen geschreven waarin ze een potentiële liefde tegen het lijf liep. Op een avond, voordat we gingen werken aan het vierde seizoen van de serie, nodigde ze ons uit om te komen eten. Ze vertelde dat ze komend seizoen haar personage uit de kast wilde laten komen. Het zou een groots evenement worden.”

Hints en grapjes

De schrijvers die aan de serie werkten, wisten wat er aan zat te komen, dus begonnen ze het publiek rustig voor te bereiden door hints en grapjes in de afleveringen te stoppen. Zo hing er ineens een grote poster van de lesbische Canadese zangeres k.d. lang boven Ellens bed.

In een andere aflevering, waarin Ellen op zoek is naar een koophuis, is haar makelaar haar even kwijt. Ineens komt Ellen tevoorschijn en roept: "I was in the closet." Dava: “ABC, de zender die de serie uitzond, was erg bang om de bewuste aflevering te maken. Ze waren bang dat Ellens coming-out de hele show zou verpesten. Tegelijkertijd zagen ze ook in dat de ster van hun show erg ongelukkig was dat ze nog in de kast zat.”

ellen-uit-de-kast
Ellen op de bank bij Oprah

Zodra bekend werd dat Ellens personage uit de kast zou komen, meldden acteurs zich in groten getale om mee te werken aan de aflevering. De persoon waar Ellens personage voor zou vallen werd gespeeld door Laura Dern, bekend van Jurassic Park. Veel andere celebs waren in de aflevering te zien, zoals Demi Moore, k.d. lang, Billy Bob Thornton en Melissa Etheridge.

Maar de belangrijkste bijrol was weggelegd voor de vrouw die Ellens psychologe zou spelen. “We wilden een erg sterk en krachtig iemand, die Amerika zou gaan vertellen dat het oké was om homoseksueel te zijn. Dat moest gewoon Oprah zijn”, aldus Savel. “Toen we klaar waren met het opnemen, was er een taart en heb ik aan Oprah gevraagd of zij de taart naar binnen wilde brengen. Er stond een foto van Ellen op en een tekst als “I’m gay, I’m okay” of zo. Oprah zei dat ze het een eer zou vinden. Ze was duidelijk erg blij om mee te kunnen werken aan die aflvering.”

Waarschuwing in beeld

Ellen’s coming-out was niet zonder gevolgen. Voortaan werd er aan het begin van iedere aflevering een waarschuwing in beeld gebracht, ondanks dat er nooit ongepaste beelden in zaten. Uiteindelijk werd de serie een seizoen later wegens dalende kijkcijfers van de buis gehaald. Hoewel het even duurde, kreeg Ellen haar carrière weer op de rails. Haar eerste grote succes na haar coming-out was het inspreken van de stem van Dory in Disney’s animatiefilm Finding Nemo. Inmiddels heeft ze al jaren een populaire talkshow.

Artikelen in dezelfde serie - Queer history

René Klijn (1962-1993) hielp het taboe op aids te doorbreken

5x roze openluchtmuseum

Lydia la Rivière-Zijdel maakte de Gay Games van 1998 de meest inclusieve tot dan toe

“Vermoorde homo's hoeven geen krans”

Het bizarre verhaal achter de campagne ‘Draag een scheenbeschermer, stop aids’

Queer geschiedenis: het einde van 248bis

Waar komt de betekenis van het woord ‘gay’ vandaan?

Mieke Martelhoff stopte na 37 jaar met de Vivelavie

Stop de heksenjacht: de eerste Nederlandse Pride

Hoe een uiltje vele gays van de tralies redde

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

50 jaar Downtown: de allereerste openlijke gaybar in Amsterdam

Altijd leuk: een geschiedenislesje LHBTQ – in een geinig filmpje

100 jaar gay in Rotterdam

De geschiedenis van 50 jaar Pride gevat in 50 queer songs

De geschiedenis van de Amsterdamse Pride

De geschiedenis van de Amsterdamse Pride

De geschiedenis van de Amsterdamse Pride

Een blik op de transgender-geschiedenis van Nederland

Zo maakte Nederland kennis met aids

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau