Interview

“Yazija is een versie van mezelf met minder bagage, angsten en onzekerheden”

Over opgroeien, identiteit en de kracht van vrouwelijkheid

28 juli 2023, Matthijs van Els, 3 minuten

Jacquill G. Basdew (28) maakt onder de artiestennaam Yazija moderne R&B, geïnspireerd door muziek uit zijn jeugd. Daarin speelt hij met thema's als gender, mannelijkheid en vrouwelijkheid. ”Muziek geeft mij de vrijheid om mezelf onder de loep te nemen.”

Wanneer wist je: ik wil gaan zingen?
“De wens om te zingen en mezelf op die manier te uiten is er altijd geweest, maar omdat ik bang was voor pesterijen – ik had een heel hoge stem – koos ik voor pianospelen. Ik was als kind zacht en schattig en begon me al snel aan te passen aan mijn omgeving. Pas jaren later, toen ik in Parijs ging studeren, kon ik afstand nemen van de persoon die ik had gecreëerd en nodig had om te kunnen bestaan. Ik ontdekte een versie van mezelf die niet per se anders was, maar wel vrijer. Parijs heeft me bevrijd. Kort daarna heb ik mijn eerste nummer ‘Out’ geschreven. Ik stond onder de douche en toe had ik ineens het hele lied in mijn hoofd.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“De muziek die ik vandaag de dag maak is beïnvloed door de muziek die ik in mijn jeugd heb meegekregen. Ik zal nooit vergeten hoe ik dansend in de woonkamer stond wanneer mijn moeder heel hard Anita Baker, George Michael, Queen en Bon Jovi draaide. Door mijn oma en tantes groeide ik tevens op met Bollywoodfilms en ook dat kun je terughoren in mijn nummers. Mijn muziek is altijd in ontwikkeling en ik sta open voor alles.”

Yazija

Hoe belangrijk is muziek voor je?
“Ik heb het nodig om te leven. Muziek is voor mij een mooie manier om een persoonlijk verhaal te delen en het innerlijke kind in leven te houden. Er kan zoveel fantasie in muziek worden gestopt. Ik noem mezelf geen muzikant, maar audiovisueel kunstenaar. Als ik een akkoord speel, is beeld het eerste wat ik zie. Voor mij bestaat er geen muziek zonder beeld.”

Wat heeft Yazija jou als Jacquill gebracht?
“Muziek heeft mij de vrijheid gegeven om mezelf onder de loep te nemen. Als kunstenaar geef ik mezelf de ruimte om te experimenteren en kan ik met veel wegkomen als het gaat om zelfexpressie, bijvoorbeeld lang haar of make-up. Ik ben Yazija en tegelijk Jacquill. Het is niet een kwestie van aan- of uitzetten. Yazija is een versie van mezelf met minder bagage, angsten en onzekerheden.”

Yazija

In eerdere interviews sprak je over de vrouwelijke energie die jou vooruithelpt. Waar komt die vandaan?
“Men denkt vaak dat vrouwelijke energie verbonden is aan vrouwen in je omgeving, maar het zit in alles en iedereen. Als man, vooral in het Westen, wordt vaak gedacht dat er geen ruimte mag zijn voor vrouwelijkheid, maar het moet juist een balans zijn. Alle vrouwen in mijn leven, van mijn moeder tot mijn tantes tot alle anderen, zagen de zachte kant in mij en die hebben ze beschermd. Er was altijd liefde en zachtheid. Ik vind het bevrijdend om te spelen met mijn sensualiteit en die samen te laten komen met mijn masculiniteit.”

Wat gaat Yazija ons nog brengen?
“Ik heb lang in de studio gezeten dus ik hoop nieuwe muziek. Het is gebruikelijk om snel muziek uit te brengen, maar ik geloof niet per se in dat tempo. Muziek krijg vaak niet de aandacht die het verdient om het naar een hoger niveau te tillen. Op dit moment ben ik bezig met het cureren van een grote tentoonstelling voor het einde van dit jaar. Het is fijn dat ik mezelf de ruimte kan geven om als kunstenaar ook met andere dingen bezig te zijn.” 

Volg Yazija via yazija.com en op Instagram.

Beeld: Passian Smit

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau